Kanal Tedavisi / Endodonti

Dişlerin iç kısımlarında sinirlerin geçtiği kanallar bulunur. Diş çürümesi, travma veya çatlak, kırık gibi durumlarda dişin sinirlerinin olduğu bu kısım etkilenirse o zaman kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisi dişin kanallarının içinde yer alan sinirlerin temizlenmesi ve kök ucunda oluşan iltihabın bu kanal yoluyla tedavi edilmesi işlemidir. Bu işlemde lokal anestezi altında ağrısız uygulanıp, dişin sinirleri temizlendikten sonra kanal dolgu malzemesiyle doldurulmaktadır.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

  • Öncelikle anestezi yapılarak hastanın ağrısı olmadan işlemlerine başlanır. 
  • Çürük temizlenir ve dişin sinirlerinin olduğu kanal kısmına ulaşılır.
  • Kanal içindeki sinirler temizlenir. Hasta bu aşamada da ağrı hissetmemektedir.
  • Kanal içe şekillendirilir ve uygun form verilerek özel ilaçlarla yıkanır ve gerekli olduğu durumlarda yine iyileştirici etkiye sahip ilaç koyularak pansuman yapılıp diş geçici dolguyla kapatılır.
  • Kök ucundaki iltihap iyileşene kadar seanslara pansuman yapılarak devam edilir. Koyulan eski ilaç çıkarılır, kök kanalları yıkanıp kurutulduktan sonra tekrar pansuman ilacı koyulur.
  • Kök ucunda iltihaplı kısım iyileştikten ve hastanın şikayetleri ortadan kalktıktan sonra kanal içindeki pansuman ilacı çıkarılıp yerine daimi kök kanal dolgusu koyulur. Böylelikle kanal tedavisi tamamlanır. 
  • Kanal tedavisi dişin kanal kısmının tedavisi olduğu için bu aşama tamamlandıktan sonra da artık dişin üst kısmı dolgu veya porselen materyallerle restore edilir. Bu işlemler kanal tedavisinden bağımsız, ayrı olarak yapılmaktadır.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisinin ilk seansında lokal anestezi yapılarak sinirler temizlenir. Hasta anestezi altında olduğu için işlem sırasında ağrısı olmaz. İlk seanstan sonraki aşamalarda da artık dişin sinirleri temizlendiği için bu seanslarda anesteziye gerek kalmadan ağrısız bir şekilde kanal tedavisi tamamlanır.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Kök ucunda iltihabın çok ileri olduğu durumlarda kök ucu iyileşene kadar üzerine basıldığında hafif bir hassasiyet duymak normaldir. Bu durum da geçicidir. Kök ucu iyileştikten sonra rahat bir şekilde çiğneme yapılır.

Kanal tedavisinde başarı oranı nedir?

Kanal tedavisiyle dişin sinirleri alınır ancak dişi çevreleyen dokular hala canlılığını devam ettirmektedir. Kapalı bir sistem içinde özel aletler ile ulaşılmaya çalışılarak yapılan kanal tedavisinde kişiden kişiye göre vücudun iyileşme kapasitesi farklıdır. Kanal tedavisinin başarı oranı teknolojideki gelişmelerle birlikte yükselmektedir. Kök kanalı düzgün ve kurallarına uygun yapıldığında başarı oranı %90-95’tir. Kök kanalının anatomisi tedavinin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Karmaşık kanal şekillerine sahip olan dişlerde temizleme ve şekillendirme yapmak daha zordur.

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş iltihaplanır mı?Kanal tedavisinde başarısızlık nedenleri nedir?

Kanal tedavisindeki başarısızlıklar; temizleme, şekillendirme ve tıkama yetersizlikleri, kök kanalı içinde alet kırılması, gözden kaçan kanallar, kökler arası bölgede kırıkların oluşması ya da kanal tedavisi yapılmış dişin dolgusunun düşmesi ve dişin dış ortama açık hale gelmesi sonucunda bakterilerin üremesi ve kök kanal sisteminin tekrar iltihaplanmasıyla meydana gelebilir.

Kanal tedavisi tekrarlanabilir mi? Kanal tedavisi tekrarı nedir?

Başarısızlık durumunda, genellikle kanal tedavisi yenilenerek, varsa hatalar giderilerek çözüme ulaşılır. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir ve yeniden doldurulur. Eğer bu işlemle de sonuç alınamıyorsa "kök ucu rezeksiyonu" adı verilen cerrahi müdahale uygulanır. Bu işlem sırasında diş köküne ulaşılır; bu bölge ve çevresi cerrahi olarak temizlenir ve kapatılır. Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; o dişin çekimi uygun görülebilir.


ADRESİMİZ

Göztepe Mah. Tütüncü Mehmet Efendi Cad.
No: 25 A Kadıköy/İstanbul

SMILE ACADEMY CLINIC

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
+90 (0)536 575 10 95

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Pazartesi - Cumartesi
09:00 – 20:00


© Smile Academy Clinic. Tüm Hakları Saklıdır.